Jesenická likérka a destilerie Ullersdorf


Katalog produktů


KLÁŠTERNÍ LIKÉR SCHÖNBERG

Velmi aromatický sladký likér bohaté vůně a chuti je vyroben ze směsi patnácti vybraných druhů bylin a koření. Receptura je inspirovaná legendárním francouzským likérem Bénédictine, jedním z nejstarších likérů na světě. Likér o lihovitosti 35 % se vyznačuje zvláštní jemností a barevností chutí. Sladký digestivní likér se silným citronovým nádechem, doprovázeným kořenitou mírně nahořklou chutí se řadí do skupiny tzv. klášterních likérů. Pojmenován byl německým názvem města Šumperka, tedy Schönberg právě proto, že ve zdech tohoto města v podhůří Jeseníků se nacházel až do konce 18. století velký dominikánský klášter.

koupit na eshopu

LÁZEŇSKÝ LIKÉROVÝ NÁPOJ ULLERSDORF

Lázeňský likérový nápoj Ullersdorf je skutečnou zvláštností mezi nápoji tohoto typu. Elixír o síle 35 % má nízký obsah cukru a vysokou aromatičnost. Je orientován na jiné než digestivní účinky, složení jeho drog je spíše antidepresivní a zklidňující. Zároveň jsou tyto byliny (mateřídouška, mařinka, levandule...) silně aromatické a společně vytvářejí dojem intenzivní bylinné luční vůně. Už jen tento aromatický zážitek má klidnící účinek a navozuje pohodovou lázeňskou atmosféru počátku 20. století. Jedná se o první bylinný alkoholický nápoj naší likérky. Byl vyvinut v roce 2011 ve spolupráci s losinskými termálními lázněmi.

koupit na eshopu

LVDL - LEVANDULOVÝ LIKÉR

Levandulový likér skrývá zajímavý příběh vzniku i výroby. Představuje jediný likérový nápoj z naší produkce vyrobený tzv. teplou cestou. Receptura byla vytvořena na zadání majitelů Levandulového statku v Bezděkově u Úsova, kteří již po několik let levanduli pěstují. Inspirováni francouzskou tradicí výroby levandulového likéru „eau de vie de lavande“ jsme zkombinovali levanduli s citronovým oplodím a koriandrem. Citlivě vydestilovaný macerát těchto ingrediencí dává průzračný aromatický destilát typické vůně i chuti. Abychom jej zjemnili a navodili růžovou barvu typickou pro „eau de vie“ uskladnili jsme tento likér na šest měsíců v dubových sudech od červeného vína, ve kterých před tím ležel dvanáct měsíců švestkový destilát. Vznikl likér přiměřeně sladký, velmi bohaté chuti s překrásnou sytou růžovou barvou a tóny švestkového destilátu v dochuti.

koupit na eshopu

OŘECHOVKA

Ořechovka je smolně tmavý likér vyrobený ze zelených ořechů, který má v našich zemích velkou tradici. Do ořechového macerátu je přidávána směs koření a cukru, které dávají nápoji typickou sladcehořkou muškátovou chuť. Likér se vyznačuje příznivým vlivem na zažívání. Výroba jesenické ořechovky o lihovitosti 35 % trvá přes třicet dní a poté likér zraje alespoň další rok v nerezových nádržích. Vzniká tak ořechovka ojedinělé kvality, plného aroma s množstvím vanilkové, skořicové a ovocné dochuti. První ořechovka z naší produkce byla vyrobena z plodů stoletého ořechu rostoucího v zahradě maršíkovské výrobny Likérky a destilerie Ullersdorf.

koupit na eshopu

JEŘABINKA

Snad žádné ovoce nemá takový vztah k jesenickým horám jako jeřabina. Ovoce zde hojně rostoucí, tradičně užívané k nejrůznějším účelům a nazývané také „horskými rozinkami“ bylo v minulosti hojně používáno také k výrobě alkoholických nápojů. Jeřabinka je průtahový destilát, tedy něco mezi likérem a pálenkou. Jelikož jeřabiny špatně kvasí, luhují se plody v lihu a poté se směs destiluje. Jeřabinka se vyznačuje výraznou jemností, jeřabinovou vůní a typickou tříslovou chutí. Tyto výjimečné vlastnosti naplno vynikají v osvědčené lihovitosti 45 %. Doušek jesenické jeřabinky navozuje vůni pod- zimních Jeseníků s horskými porosty je-řabin a trsy červených plodů.

koupit na eshopu

HRUŠKOVICE WILLIAMS

Hruškovice z odrůdy Williamsova máslovka je díky nezaměnitelnému aromatu a výrazné hruškové chuti jednou z nejvyhledávanějších ovocných pálenek. Tyto unikátní vlastnosti si žádají zvláštní ohledy při výběru, zpracování a kvašení ovoce. Zralé až přezrálé zlatavě žluté plody bez hniloby, listí a větévek jsou podrceny na pyré a kvašeny velmi pozvolna při teplotě 15 °C. Citlivě je také nutno přistupovat k destilaci. Jakákoli odchylka od tohoto přístupu má vliv na zhoršení jedinečných vlastností destilátu. Čerstvá hruškovice se nechává uležet další rok v nerezových nádobách. Sudy se nepoužívají, jelikož by došlo k nežádoucímu ovlivnění žádaného hruškového aromatu. Ovoce z podhůří Jeseníků a naše unikátní kvasné prostory s celoroční stálou teplotou zaručují hruškovici té nejvyšší kvality.

koupit na eshopu

SLIVOVICE

Tradiční jednodruhový švestkový destilát z odrůdy Čačanská rodná, které se sklízejí v podhůří jesenických hor. Švestky pro naši slivovici jsou podrceny a kvašeny za stálé, poměrně nízké teploty, aby se vytvořilo co nejintenzivnější aroma. Než se destilát dostane k zákazníkovi, necháváme ho alespoň rok zestárnout. Naše slivovice má příjemnou chuť po ovoci a navinulý jádrový buket typický pro tento druh kořalky. 

koupit na eshopu

VIŠŇOVICE

Jeden z nejjemnějších ovocných destilátů je vyráběn kvašením a citlivou destilací přezrálých višní z jihovýchodních svahů Nízkého Jeseníku. Višňovice se vyznačuje velmi jemným ovocným aroma s výraznou peckovou dochutí. K dosažení dobré višňovice je třeba zajistit zralé ovoce a především nízkou teplotu pro kvašení, což je v červenci, kdy višně dozrávají náročná podmínka. Díky chladným prostorám historického mlýna, kde naše firma sídlí, se stabilní teplotou kolem 15 °C vyrábíme višňový destilát nejvyšší kvality.

koupit na eshopu

MALINOVÝ GEIST

Tradiční destilát ze směsi lesních a domácích malin se vyráběl v podhůří Jeseníků od nepaměti. Nezaměnitelná, jemná, velmi příjemná vůně vznikající při pozvolné jednorázové destilaci malinového kvasu s nejjemnějším lihem Vám navodí pocit procházky po prosluněných letních jesenických pasekách. Aby veškeré chuťové i vonné vlastnosti tohoto bohatého destilátu naplno vynikly, připravili jsme jej v decentní lihovitosti 45 %. Doušek malinového geistu Ullersdorf Vám zpříjemní okamžik před jídlem a splní se ctí i roli tzv. „šláftruňku“, tedy kapky alkoholu na dobré spaní.

koupit na eshopu

ZLATÁ SLIVOVICE

Jedná se o jednodruhový destilát ze švestek odrůdy Čačanská rodná, které se sklízejí v podhůří jesenických hor. Zlatavý destilát získal svoji plnou navinulou a velmi jemnou chuť za pět let ležení v panenském dubovém sudu. Aby tyto veskrze příjemné a žádoucí vlastnosti ještě více vynikly, je tato pálenka připravena v lihovitosti 45 %. Skvostná slivovice, které předkládáme zákazníkům jen sto litrů ročně, si Vás získá kvalitou vytvořenou za pět let ležení, jíž nelze imitovat žádnými technickými postupy ani fyzikálními metodami staření. Zlatavý lahodný mok Vám odkryje netušené dimenze tradičního švestkového destilátu, který je zde povznesen na úroveň ceněných koňaků, calvadosů či whisky.

koupit na eshopu

JESENICKÝ CALVADOS

Jedná se o druh brandy, která se vyrábí skladováním a úpravou jablečného destilátu. Na rozdíl od francouzského příbuzného se náš jesenický calvados vyrábí jednokotlovou destilací zkvašených jablek místních odrůd. Je skladován alespoň tři roky v dubových sudech a upraven macerací nepatrného množství koření a karamelu. Výsledný produkt má pak typickou tmavě zlatou barvu, bohaté jablečné aroma s dochutí jader a vanilky. Na rozdíl od francouzských výrobků má jesenický calvados lihovitost 45 %. Od roku 2014 je každoročně upravena a uskladněna várka jablečné pálenky, z níž se po třech letech stane postupným zráním a přeměnou chutí prvotřídní calvados. Od roku 2016 se mohou zákazníci každoročně těšit na 600 lahví tohoto lahodného nápoje. Od roku 2021 bude k dispozici také jesenický calvados šestiletý.

koupit na eshopu