Navrátilova pálenica

Dnes již 5. generace rodiny Navrátilů pálí skvělou a vyhlášenou slivovici, v roce 2023 je to právě 100 let, kdy slaví krásné výročí, bez jediného vynechaného roku za celou dobu svého řemesla

Jak začal stoletý příběh pálenice

František Navrátil byl těch časů především zemědělec – takový ten pracovitý. Přes zimu práce nebylo, půda byla zmrzlá, dřevo dávno naštípané, ovoce sklizené a tak padesátiletý František přemýšlel, co s dlouhými zimními večery. Až mu to celé došlo.

V roce 1922 tak praděda František rozhodl se předložit Městské radě ve Zlíně list, kde žádá o povolení ke stavbě pálenice ve své zahradě při svém čísle 360, Stráně. Přiložil nákres a 20. října žádost k radě zanesl.

Od vlastní pálenice, přez znárodnění až po znovuvlastní

Pálilo se před válkou i během ní. Vše fungovalo až do roku 1948, tehdy byla pálenice znárodněna a byla přiřazena pod národní podnik Sloko Uherské Hradiště (Slovácké konzervárny a lihovary). Velké pozemky byly vykoupeny za směšných podmínek a hlavně proti  vůli. Děda Raimund Navrátil s tímto nesouhlasil. Znárodněna byla „bez náhrady“. Tehdy to fungovalo tak, že s otcem Rajmundem (3. generace) byli zaměstnáni v továrně n. p. Svit Gottwaldov a na sezónu, kdy jsme pálili, jsme se stali zaměstnanci Sloka – ve své vlastní pálenici. A po sezóně, která trvala od září do dubna, jsme se opět vrátili do továrny Svit.

Po revoluci v roce 1991 si otec Rajmund Navrátil zažádal o navrácení pálenice. A tady je ten rozdíl, když ji znárodnili. Jestli si vzpomínáte – „bez náhrady.“ Když jejich rodině Sloko Uherské Hradiště – národní podnik „vracel“, museli ji vykoupit. Za svoji vlastní pálenici, za kterou předtím nedostali nic a byla jim zkrátka sebrána.

Jak vyrábí vyhlášenou slivovici

Zatímco v minulém režimu pěstitelské pálení fungovalo výborně, tak dnes je tomu jinak. Sezóna místo 6 ti měsíců trvá 2 až 3 měsíce. Není tolik vysazených stromů, sucho, mráz, ale především zájem nových pěstitelů nasadit strom, posbírat trnky, udělat dřevo ( stále se klasicky topí dřevem), pořídit nádoby a vůbec podstoupit celý proces pálení.

V pálenici se drží tradičních postupů, tak, jak pradědové a dědové. Slivovici vyrábí dvojitou destilací. První surovinový kotel má objem 250l. Druhý tzv. rektifikační kotel je na 100l. Pomalou destilací, kdy 250l kvasu se pálí nejprve 1,5 hodiny v kotli surovinovém, se potom v menším rektifikačním přepaluje rovněž 1,5 hodiny. Touto pomalou a precizní destilací vzniká kvalitní slivovice. Pod oběma kotli se topí dřevem. Za kvalitu ručí svým jménem už téměř 100 let a jsou na to patřičně hrdí. Známkou toho, že to děají dobře je to, že se pěstitelé vrací a to rovněž několik generací.

Navrátilova slivovica 50% 0,5L

Tajemství skvělé chuti je schované v rodinné tradici, preciznosti a zkušenosti. Zajímavostí je, že se pod kotlem topí dřevem, což na rozdíl od plynového kotle přináší jemné kolísaní teploty, což se odráží i v chuti. Důkazem vyjímečnosti destilátu je i její prodej v michelinských restaurací. 

Navrátilova slivovice patří k pravidelné nabídce v pražských Michelinských restaurací.