O lihovarech a destilérkách
Rádi se s Vámi podělíme, kde všude se vyrábí námi prodávané skvosty a jaký příběh se za nimi skrývá. Je na Vás, zda oblast navštívíte nebo si načtete něco o ní na internetu. Nám se tady bohužel všechny informace nevejdou, tak alepoň něco 🙂
Palírna Agnes Zelená Bohdaneč
Ta byla založena roku 2001, kdy navázala na dlouholetou lokální tradici. Pálenice původně vznikla jako pěstitelská, postupně se k ní přidal ale i lihovar a nyní zde můžeme najít také farmu s krávami či chovem včel. Jedná se o jedno z největších včelařství v republice. ( Doufejme, že jim ty včely neuletí ).V malebném baráčku najdete také obchod s lokálními produkty. Pokud zde přibrzdíte, můžete si dát v obchůdku něco na zub či něco ostřejšího a následně svého oře opřít za barákem a přespat na hotelu. Pokud byste spíše chtěli na procházku, můžete zavítat do 16,5 hektaru sadů, které společnost vlastní. Pod značkou Agnes můžete najít celou řadu ovocných pálenek či produktů s medem. Jako velmi povedenou shledáváme zdejší zajímavost, hruškovici muškatelka. Muškatelka je docela vzácná odrůda, která plodí menší plody, šťavnaté, kořenité, avšak skvěle chutné a aromatické, což se propíše i do pálenky.

Lihovar Sudlička
Pod názvem Sudlička lze najít řadu jak likérů, tak i pálenek. Samotná značka vlastní dva výrobní závody. Konkrétně Ovocný lihovar Sudlička, který sídlí ve stejnojmenné obci Sudličkova Lhota. Druhý závod, který je vzdálený necelých 50 kilometrů, se nazývá lihovar Sudlička v Hrobicích u Pardubic.
Celý příběh se začíná psát na starobylém zemědělském stavení, které bylo dříve tvrz střežící rušnou obchodní cestu na hrad Potštejn. Matěj Sudlička mu vdechl život a za jeho panování zde proběhla první destilace ovoce. V roce 1918 kupuje usedlost rodina Čižmářova a v roce 1998 zde Igor Čižmář obnovil destilaci ovoce především pro pěstitelské pálení. V roce 2006 kupuje Igor Čižmář lihovar v Hrobicích, obnovuje zde výrobu ovocných destilátů a likérů a navazuje tak na mnoha letou tradici.
V obou těchto závodech můžeme najít také pěstitelské pálení, kterému se věnují po skončení výkupu ovoce od pěstitelů, které trvá zhruba od srpna do října.
Frederic Kafka Distillery
Už roku 1870 založil Bedřich Kafka společnost, která se specializovala na výrobu likérů a destilátů. Dnes by tomu bylo již více než 150 let kdy Bedřich Kafka povznesl výrobu likérů a destilátů na světovou úroveň. Na jeho umění a odkaz dnes navazuje Tomáš Vích s původními receptůrami.
Samotná palírna se nacházela v Pražské ulici 30 v Příbrami, kde dodnes naleznete původní znak společnosti. Destiláty a likéry se vyráběly parní destilací, čímž kvalitou předčily většinu výrobků tehdejší doby v celé Evropě. Díky skvělé kvalitě se z Bedřicha stává c. k. dvorní dodavatel a své likéry a destiláty vyváží do mnoha zemí celého světa. První světová válka Morellu nezastavila a v období první republiky společnost dále rozkvétala a expandovala do dalších zemí. Smutným koncem byla až druhá světová válka a následné převzetí společnosti komunisty.

Ullersdorf likérka
Jesenická likérka a destilerie Ullersdorf navazuje na tradici již zaniklých výrobců ovocných destilátů a likérů Josef Schreiber z Vikýřovic, Josef Just ze Šumperku a Siegfried Gessler z Krnova. Celý provoz je umístěn v prostorách tzv. Maršíkovského mlýna u Velkých Losin. Jedná se o jeden z nejstarších mlýnů v Podesní a první zmínky o něm se vážou k roku 1584. Mlýn ztratil svoji původní funkci v 80. letech 20. století a jeho provoz nebyl obnoven. V roce 2004 zde bylo započato se zpracováním ovoce, pěstitelským pálením a výrobou ovocných destilátů. Od roku 2012 byla započata také výroba bylinných likérů.
Zámecká palírna Blatná
V samé blízkosti blatenského zámku postavil baron František Hildprandt roku 1812 cukrovar, přestavěný v roce 1885 na lihovar. Od té doby se traduje výroba jak lihu, tak konečných výrobků, především ovocných destilátů. Po druhé světové válce byl lihovar začleněn do Západočeských lihovarů. V rámci restituce přešel zpět do vlastnictví rodiny Hildprandtů. Snahou majitelů je navázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty.
Svachova destilérka
V jihočeské vesnici pálí tradiční ovocné destiláty, které se opírají o zkušenosti, které mají z Moravy. Místní specialitou je whisky OLD WELL. Pro zkušenosti jezdili do Skotska. Rmut si připravují podle přesné receptury v pivovaru. Technologicky zachovávají skotskou cestu výroby - dvoukolový systém pálení. Sudy pro zrání whisky jsou originální od Jack Daniels z Tennessee, sherry a portského vína. Sklep je propojen se starou studnou. Zůstal zachován z přelomu 18. a 19. století a je v něm úžasná přirozená vlhkost. Tam whisky zraje. Vypálili také exkluzivní edici z extrémně nakuřovaného sladu přímo ze Skotska.