Nejprodávanějčí české craft giny

Český GIN

Jak by se mohlo zdát, tak Gin nepochází z Anglie a ani není cizí domácí českým mistrům destilatérům.Ale nejdříve popořadě.

Gin je alkoholický nápoj s typickou nahořklou chutí, kterou získává z jalovce. Původem je z Nizozemska, kde v roce 1650 Dr. Sylvius profesor medicíny hledal lék na ledvinové potíže. Smíchal dvě močopudné suroviny olej z jalovcových bobulí a obilný destilát a nazval jej genever (jalovec). Tento nápoj velmi zachutnal anglickým vojákům, a tak si ho přivezli do Anglie a stal se národním nápojem .

Druhým typem ginu, který odvodili angličtí lihovarníci je London Dry Gin, traduje se od roku 1831 a vyrábí se destilací z obilí a přidáním různých bylin, kterých ? To je ale většinou tajemství masterdestilerů J (citrusové plody či kůra, koření, bylinky nic není špatný nápad, jenom to chce dobře namyslet co se k sobě hodí)

Na Destilerka.cz děláme všechno proto, aby jsme měli pro Vás ten nejlepší výběr a vy jste si mohli vybrat ten Váš český gin. Jejich obliba raketově roste od roku 2014 a dokonce vybrané žádané limitované značky a jejich série se stali předmětem aukcí.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ ČESKÉ GINY

1. Žufánek OMG – OMG (Oh My Gin) je bylinkami bohatý a ručně destilovaný gin londýnského typu (bez přidaného cukru – London dry gin) od Žufánka. Je vyroben trojnásobnou destilací 16 jedinečných bylin a koření. Najdete mezi nimi tradiční koření, jakým je jalovec, koriandr, puškvorec, andělika, ale i netradiční v podobě grains of paradise, levandule či lípy srdčité.

2. Pálenice Zubří Gin z lahve – V malé rodinné pálenici na Valašsku vznikal Gin z láhve.  Jedná se o českou variaci na klasický London Dry Gin, ve kterém najdete chuť jalovce, koriandru, kořenu kosatce, puškvorce, pomerančové kůry a dalších bylin. Gin z lahve je vyroben metodou „Steeping“ – tedy namáčením bylinných složek v lihovém roztoku (v tomto případě destilátu z jalovce).

3. Little Urban London Dry Gin -je typu London Dry Gin a je silně jalovcový, protože z dobrého ginu musí být jalovec cítit. Současně je gin dostatečně jemný, aby byl pitelný i samotný. Skladba bylin pro výrobu je v základu spíše konzervativní, přičemž část běžně používaných plodů je nahrazena resp.doplněna typicky lokálními, zejména z oblasti Vysočiny. V chuti, ale i v ve vůni se pak projevůjí tóny jablka, lipového i bezového květu, červené jeřabiny a nebo rakytník.

4. Gin Waxwing – Z krásné Destilérky Svach v malebné přírodě u Českého Krumlova pochází tento gin.  Je velmi příjemný, svěží a elegantní, skvělou výjimečnost mu dává receptura, která obsahuje kůru z italských bio citrónů, pomerančů, bergamotu a 19 vybraných bylin, které se 48 hodin macerují a následně průtahově destilují 14 hodin. Citrusové tóny, jemný dotek chmele a typický jalovcový závěr je opravdu úžasný

5. Little Urban Matured Gin – Varianta „Matured“  je postavená na základu výše uvedeného London dry ginu, jeho staření probíhá minimálně 3 měsíce v sudech ze srbského jalovce. Po té se teprve ředí na 47% .

6. Ginza Gin – je magie práce s jalovcovým destilátem a citrusem Yuzu s velmi lahodnou chuťi. To vše je práce mistrů destilatérů u Rudolfa Jelínka s odkazem na japonské tradiční ovoce. Pravlastí yuzu je Korea nebo Tibet, ale své stálé místo má především v japonské kuchyni, říká se mu někdy také „japonský citron“. Chuťově je nejpodobnější grapefruitu. Nečekejte ale šťavnatou dužinu, na které si smlsnete k svačině. Dužina yuzu je spíš suchá a obsahuje hodně pecek. Pokud máme správné informace, tak bylo vydestilováno pouze 913 lahví.